неделя, 13 декември 2015 г.

      "Филма "Капитан Петко войвода" в народното            съзнание на българите"

    Българския исторически филм"Капитан Петко войвода" е завършен и е на телевизионните екрани през 1981г.
   В 12-сте серий се пресъздава народа-освободителните борби и хайдушки движения срещу робството на "Османската империя" в началото и средата на XIX век,но в последните серий се разкрива и живота в началото на XX век в Освободена България.
    Режисьор на историческата продукция е Неделчо Чернев,който с неповторимия сценарий на Николай Хайтов пресъздава драмата народо-освободителните атаки срещу поробителя.
Резултат с изображение за kapitan petko voivodaРезултат с изображение за kapitan petko voivodaРезултат с изображение за kapitan petko voivoda
   Народния артист Васил Михайлов се превъплатява в ролята на Петко Киряков Калоянов известен ,като "Капитан Петко войвода".В ролята на "малък Петко" е артиста Пламен Дончев.
   Участват също филмови звезди.като Джоко Росич,Стефан Илиев,Бистра Марчева,Наум Шопов и др.
  Музиката е на Петър Ступел и Атанас Бояджиев.
 Песента съм филма е емблематична за цялата продукция от три части и 12 серий.
    Посланието на сериала е за свободолюбието на българския народ и безбройните жертви,които са загинали от жестокоста на поробителите.
   В действието се преплитат отделните съдби на българите,драмата в техния личен живот прераства в общонационална борба за Свобода и Независимост.
   В пета серия "Русия дойде!" се показват факти и моменти от потушаването на "Априлското въстание",а капитан Петко и дружината му са отчаяни,осъзнавайки,че самостоятелно няма да могат да се справят с турските войски.
   През 1877 година,руските войски преминават река Дунав и четата на капитан Петко войвода превзема гр.Мароня(сега в Гърция).
   Личната драма на войводата с любимата му Спасия в един край на непрекъснати въстания и освободителни борби,показва историческата взаимовръзка между силното желание за свобода на българския народ и редица предузнати решения от "Великите сили",като Франция,Германия,Италия и огромната Руска империя.
   Във филмовата продукция се пресъздават човешките отношения и елементи от бита на доосвобожденска България.
Резултат с изображение за kapitan petko voivodaРезултат с изображение за kapitan petko voivodaРезултат с изображение за kapitan petko voivodaРезултат с изображение за kapitan petko voivodaРезултат с изображение за kapitan petko voivoda
   Комичните сцени са дотолкова,колкото да покажат средствата с които турския султан,държи в подчинение малък,но храбър народ.
   Дуела които се развива в град Варна между Мародера Турчев и капитан Петко войвода е изразен в седма серия "Топографи".
   Представянето на исторически личности в тази следосвободителна действителност,като Коста Паница у Стефан Стамболов,показват историческа реалистичност и автентичност на събитията във филма.
   разбирайки за измяната на следосвобожденската политическа върхушка,войводата капитан Петко написва на българското знаме "Те погребаха България!" и го развява на балкона на къщата си заради което политическите му противници го убиват и след него остава кръвта му пролята за Свободата и едноименната песен "Петко,льо капитанине".
  Този сериал пресъздава живота и борбата на реална историческа личност.
 Благодарение на излъчването на сериала капитан Петко Калоянов става национална личност на която са посветени 22 исторически паметника в страната ни,а също така е именуван върхът на остров "Ливингстън",където се намира българската полярна база.
   Славата му се пренася и върху авторите-преди всичко върху уникалния артист Васил Михайлов,както и на сценариста Николай Хайтов,който има встъпителни думи преди всяка серия.

Използвани източници: 1."Енциклопедия на българското кино", Александър Янакиев